Ako si vytvoriť svoj vlastný bokeh objektívu

Blížia sa Vianoce a to je čas kedy sa fotograf zamýšla nad vhodným námetom na vianočnú pohľadnicu či fotopozdrav ktorým poteší svojich blízkych. Pri hľadaní originálnych nápadov vám chceme ponúknuť zaujímavý tip. V článku Ako sa vytvára bokeh vo fotografickom obraze sme si vysvetlili čo je to bokeh, ako vzniká a ako ho skúsený fotograf používa pri stvárnení svojho fotografického zámeru.

Pre vysvetlenie ako možno vytvárať vlastný bokeh objektívu sme použili aranžované fotografické zátišie so sviečkami. V pozadí boli použité drobné elektrické žiarovky pre dosiahnutie efektu vzdialených rozostrených svetiel.

Snímka s bokehom vytvoreným objektívom

Táto snímka je vytvorená objektívom Canon EF 85mm f/1.2 L II USM. Exponovaná bola s použitím clonového čísla 5,6. Rozostrenie svetiel v pozadí vytvorí klasické rozptylové krúžky.

Teraz si povedzme ako možno poznatky o bokehu fotografického objektívu použiť pri vytvorení zaujímavého efektu na snímkach. Na objektív sme namontovali redukčný krúžok s priemerom 72mm pre uchytenie držiaku optických filtrov kreatívneho systému Cokin. Do držiaku sme vsunuli "našu vlastnú clonu". Pri jej tvorbe sme použili vianočné motívy - hviezdu, zvonček a vločku. Ako sa zmenil charakter vytvoreného bokehu si ukážeme na príkladoch:

Úprava rozptylových krúžkov do tvaru hviezdy

Tu nám tvar vlastnej clony vytvoril miesto rozptylových krúžkov tvar hviezd.

 

Úprava podania bokehu do tvaru snehových vločiek

Tu sme zvolili tvar snehových vločiek.

Pri poslednej zmene tvaru clony sme dosiahli zmenu rozptylových krúžkov do tvaru zvončekov.

Zmena tvaru rozptylových krúžkov do podoby vianočného zvončeka

 

Vo všetkých prípadoch upravený clonový otvor svojou veľkosťou prezentoval clonové číslo 5,6.

Na snímkach bola kvôli príjemnému teplému podaniu farby plameňa sviečok nastavená zástupná farebná teplota svetla na 4000K, čo prispelo k výraznému otepleniu podania farieb (pôvodná hodnota zástupnej farebnej teploty svetla bola 2200K - čo zodpovedá presne teplote plameňa sviečky - takéto exaktné nastavenie však vytvorilo veľmi chladné podanie farieb na scéne)

Ak vás takáto hra s vytváraním vlastného bokehu objektívu zaujala, máme pre vás spracovaný kompletný postup práce a vieme vyhotoviť a dodať celé technické zariadenie na úpravu tvaru clony - cena je 9,- € vrátane poštovného. V prípade záujmu nás kontaktujte

Autor článku: BoNo

(autor článku je lektorom kurzu Vyberáme správny objektív)

Fotogaléria k článku

Diskusia k článku

Váš komentár

Vaše meno
URL (nepovinné)
Váš komentár
Anti-spam ochrana Reload image
Vyplňte znaky z obrázku vyššie