Ako sa vytvára bokeh vo fotografickom obraze

 

 

Skúsený fotograf pri správnej kompozícií fotografického obrazu rieši na každej snímke vzťah medzi popredím snímky, ústredným motívom snímky a jej pozadím. Významným nástrojom pri práci s pozadím je bokeh.

Bokeh vnímame na rozostrenom pozadí snímky. Dosiahnutie správneho bokehu závisí od mnohých faktorov. Spomeňme tie najdôležitejšie: veľkosť a vzhľad rozptylových krúžkov (elementárnych prvkov fotografického obrazu), konštrukcia objektívu, tvar a počet lamiel clony. na tieto faktory musí fotograf pamätať pri správnom výbere fotografického objektívu.

O tom, že na vytvorenie rozostrenia pozadia - bokeh - vplýva veľa faktorov, si ukážeme na týchto snímkach:

Príjemné rozostrenie pozadia

Pri správnej expozícií tejto snímky bola nastavená pomerná hodnota clony objektívu na 1:2,0. Všimnite si veľmi plynulý a príjemný prechod ostrého podania listov viniča až do úplnej neostrosti.

Nepríjemný bokeh na snímke

Na tejto snímke vidíme velmi nepríjemné podanie prechodu svetla v pozadí cez listy stromu. Pri expozícií tejto snímky bola použitá najnižšia hodnota pomernej clony objektívu 1:2,0. Pri fotografovaní oboch snímok bol použitý objektív excelentnej kvality Carl Zeiss Biotar 2/58mm rok výroby 1960, ktorý máme vo výbave Školy digitálnej fotografie. Pomocou redukčného krúžku so závitom M42 a EMF čipom, pre potvrdenie správneho zaostrenia, bol nasadený na telo Canon EOS 5D Mark I.

Na ďalších snímkach si ukážeme ako možno pracovať s dokonalým rozostrením pozadia a prípadne aj popredia tak, aby predmety na scéne nerušili vnem diváka tým sa jednoznačne mohol sústrediť na ústredný motív snímky.

Práca s rozostrením rušivých predmetov na snímke

Na tejto snímke je ústredným motívom mladá žena. Rušivý predmet v popredí ako i postavy v pozadí snímky boli potlačené do neostrosti. Snímka bola vytvorená objektívom Canon EF 85mm f/1.2 L II USM. Použitá bola hodnota clonového čísla 1,2.

 

Príklad dokonalého rozostrenia pozadia na snímke

Problematiku preberanú v tomto článku podrobne vysvetľuje kurz z našej ponuky: Vyberáme správny objektív

Fotogaléria k článku

Diskusia k článku

Váš komentár

Vaše meno
URL (nepovinné)
Váš komentár
Anti-spam ochrana Reload image
Vyplňte znaky z obrázku vyššie

Informácie o článku

  • Pridané:
    27.11.2010
  • Kategória:
    Ako správne fotografovať
  • Tagy k článku:
    rozostrenie pozadia, čo je to DOF, hĺbka ostrosti, práca s hĺbkou ostrosti, správne zaostrenie, ako vybrať objektív

Zdieľaj a poteš

Bookmark and Share

pošli na vybrali.sme.sk

Kategórie článkov