Adobe Lightroom verzia 3.0 beta - čo prináša nové

Spoločnosť Adobe ešte v závere roku 2009 uvolnila testovaciu verziu programu pre spracovanie snímkov vo formáte RAW. Je ňou verzia 3.0 známeho programu Adobe Photoshop Lightroom (LR3).
Túto verziu si záujemcovia môžu stiahnuť bezplatne na stránkach výrobcu. Na tejto stránke sa uvádza, že po naištalovaní bude beta verzia programu funkčná do 30. apríla 2010. Plná verzia by sa podľa tlačových správ výrobcu mala objaviť na trhu v prvej polovici roku 2010.

Povedzme si stručne čo verzia 3.0 prináša nové:

Spätná kompatibilita so staršími verziami
No tak ako u predchádazjúcich verzií spätná kompatibilita mezdi verziami nie je - pre užívateľa to znamená, že nie je možné čítať súbory knižnice a ani staršie verzie (LR2) nečítajú nové knižnice. Nemusíte sa obávať straty údajov a obrazových súborov pri súčastnej práci s naištalovanou novou aj starou verziou LR - programy zásadne iba čítajú formáty RAW - nič do nich nezapisujú. Pre tých opatrnejších malá rada nastavte si Lightroom / Preferences / choďte na položku Catalog Settings / Metadata / a tu je možné zvoliť "Automatically Write Changes Into XMP". Stlačte z času na čas kombináciu kláves Ctrl-A a Ctrl-S a zmeny sa zapíšu do "bočného súboru" XMP ktorý program vytvára vedľa každého súboru DNG (závisí od nastavenia užívateľa).

Práca so súbormi - modul Library
V tejto časti LR3 konečne ponúka užívateľsky prívetivé rozhranie pre logickú prácu so súbormi. (Autor članku pracuje s programom od verzie 1.1, ale niektoré výrobcom predpokladané pracovné postupy dodnes nepochopil ako by sa mali správne používať)

Modul Library vo verzii LR3 prináša viacero vylepšení

Čo tu ďalej nájdeme nové:
•   Náhľad, rýchlejšie rolovanie a prepínanie medzi modulmi
•   Kompletne (viď popis vyššie) prepracovaný modul Import
•   Pribudla úplne nová funkcia Publikovať Collections (s predpripraveným nastavením pre Flickr)
•   Zálohovanie na výstupe
•   Rozšírená funkcia triedenie (možnosť zoradiť aj podľa pomeru strán snímok)
•   Užší výber a inteligentné funkcie kolekcia
•   Import CMYK
•   Nový náhľad - ikona "Ukázať fotografie" ak sú v Kolekcii (Collection)
•   Možnosť "Optimalizovať katalóg - príkaz zahrnutý v menu Súbor

Spracovanie súborov RAW - vyvolávanie digitálnych negatívov - modul Develop
V tomto najsilnejšom module došlo iba ku "kozmetickým" zmenám.
Mimo toto konštatovanie stojí informácia, že Adobe do LR3 vytvorilo nové výpočtové jadro (alebo ak chcete engine verzia 2). Nové jadro má zabezpečiť zvýšenie rýchlosti spracovania súborov. Na fórach o LR sa objavovali diskusie a polemiky, že staršie verzie programu sú hodne pomalé v porovnaní s inými programami pre spracovanie formátu RAW. Išlo hlavne o spracovanie úkonov ako v demozaikovanie farieb a delinearizácia súborov RAW. 

Výber výpočtového jadra vo verzii LR3

Odpoveď Adobe sa skrýva v menu LR3 vyberte modul Develop / Nastavenia / Process verzie. Tu si môžete vybrať Verzia 1 (Lightroom 2), alebo verzia 2 - Najnovšie (Lightroom 3). (Názor autora článku je, že v plnej verzii LR3 bude už k dispozícií iba nové jadro - rozdiely vo vzhľade snímkov pri spracovaní starým a novým jadrom sú minimálne)

Ostatné zmeny v module Develop:
•   Zlepšenie prevodu formátu RAW (spomínané zvýšenie rýchlosti - viď vyššie)
•   Vylepšenie funkcie zOstenia (Sharpening)
•   Zdokonalenie redukcie farebného šumu
•   Pribudol nový filter pre vytvorenie vzhľadu "zrna filmu"
•   Možnosť uplatniť nástroj Fill light pri stlačení tlačidla Auto Tone
•   Vylepšenie fukcie Post-vinetácie
•   Vylepšenie panelu Kolekcie (Collections)
•   Zjednodušenie práce s nástrojmi pre lokálne úpravy Štetec a Prechodový filter

Modul Print vo verzii LR3

Výstup - moduly Slideshow, Print a Web
•   Modul Slideshow bol doplený o možnosť vytvárať výstupy ako "Full HD video" súbory.
•   Čas prezentácie sa prispôsobí času hrania zvolenej zvukovej stopy
•   V Mac verzii LR3 je možné sa pripájať na iTunes.

Možnosti tlačového balíka v module Print

•   Velmi šikovnou novinkou v module Print je Užívateľský tlačový balík - Custom Print Package, ktorý umožňuje vytváranie vlastných tlačových formulárov. Ak si vytvoríte a následne vyberiete takýto formulár, potom stačí do neho iba "naliať" vybrané fotografie a tie sa automaticky prispôsobia na tlačový formát. (Dobre funguje fukcia "Drag & Drop" proste snímku uchopite a položíte do rámčeka pre budúcu fotografiu)

Pridávenie vodoznaku a popisu ku fotografiám

•   Konečne je možné od tejto verzie pridávať do obrázkov vodoznak a popisy na tlačový formát. V starších veriách bolo toto možné iba s pomocou špeciálnych plug inov pre LR - pre tento účel najznámeší, ktorý používame aj my v Škole digitálnej fotografie, je "LR Mogrify".

Čo dodať na záver?
Tešíme sa keď plná verzia LR3 - tohto výborného programu pre spracovanie snímok vo formáte RAW, objaví na trhu. Pracovať s beta verziou LR3 môžete už teraz, ak sa zúčastníte našich kurzov:

Zvládnime RAW 1.časť - Správne fotiť do RAW

Zvládnime RAW 2.časť - Spracovanie snímok

Zvládnime RAW 3.časť - Dokonalé úpravy snímok

Zvládnime RAW 4.časť - Dokonalá tlač fotografií

 

BoNo

(Autor článku je lektorom vyššie uvedených kurzov)

Fotogaléria k článku

Diskusia k článku

dave napísal(a):
03. 06. 2010 04:53
Nový RAW engine je na ISO 1600 je neporovnateľne lepší ako predchádzajúci. Farebný šum odstráni úplne a zrno je oveľa jemnejšie, nevytvára farebné bloky, ale jemný šum. Redukcia jasového šumu zachováva detaily a hrany, plochy vie spraviť hladké.


Iste si Adobe dava na vylepšení záležať - dúfam, že aspoň takto obháji neustále odďaľovanie termínu kedy sa plná verzia Lightroomu 3 dostane do predaja. Je dosť nezvyklé aby bol takýto produkt ako beta verzia 2...
(BoNo)

Váš komentár

Vaše meno
URL (nepovinné)
Váš komentár
Anti-spam ochrana Reload image
Vyplňte znaky z obrázku vyššie