Fotografi - kto je a nie je profesionál



Vážne aj úsmevné čítanie na tému kto je a kto nie je profesionálny fotograf


Často sa vedie diskusia na tému kto je profesionál, kto amatér a kto sú tí ostatní.
Mám na to svoj vyhranený názor a nedá mi, aby som ho tu neuviedol.
Vždy keď chcem pochopiť význam slova vo všetkých jeho podobách, siahnem po wikipédii. Urobím tak aj teraz. Tu je výklad slova „profesionál“ v slovenskom jazyku:

"Pod pojmom profesionál v danom odbore rozumieme tiež človeka, ktorý sa danou činnosťou živí, tvorí hlavnú náplň jeho zamestnania, alebo inak, človek ktorý za danú činnosť poberá honorár a je pre svoju činnosť kvalifikovaný (odborným vzdelaním, praxou, skúsenosťami a pod.).
Opakom profesionála je amatér."

"V slovenčine majú výrazy profesionál resp. amatér aj vyzdvihujúci resp. ponižujúci až hanlivý význam. Profesionál je človek ktorý sa vyzná, svoju prácu dobre ovláda (aj keď sa ňou neživí) a amatér je človek, ktorý danú činnosť zjavne neovláda (tvári sa že ju ovláda)"

Ak ho mám komentovať poviem, že prvá časť je otrepaná fráza s ktorou sa možno stretnúť všade. Je to hanlivé označenie, nič nehovorí o úrovni fotografa a nesúhlasím s ním. S poslednou vetou „Profesionál je človek ktorý sa vyzná, svoju prácu dobre ovláda (aj keď sa ňou neživí) a amatér je človek, ktorý danú činnosť zjavne neovláda (tvári sa že ju ovláda)“ sa ja osobne stotožňujem.


Moje členenie úrovní fotografov založené na mnohoročných skúsenostiach s ľudmi:


Umelec
Umelec má nadanie, je to dar od Boha. Málo hovorí o svojej práci, hovorí o svojich pocitoch. Je mu jedno čím fotí. Jeho okolie vníma výsledky jeho tvorby a je uchvátené. Svietenie, expozícia a ostatné technické detaily sú pre jeho prácu vedľajšie. Tie prichádzajú sami kdesi v úzadí. U umelca je všetko je podriadené nápadu, invencii a oku, ktoré má. Nepýtajte sa ho ako vznikol niektorý záber – nebude si to pamätať. Všetko je podriadené tomu ako to vidí a cíti. Nikto druhý ho nedokáže napodobniť. Keď pozriete na jeho výbavu ktorou fotí neveríte vlastným očiam, ale je to tak. Vezmite si takého Jana Saudka – to je umelec, ktorý presne dotvára túto definíciu. Jeho najlepšie diela vznikali v pivničnom byte, pozadím bola plesnivá stena. Fotené Flexaretom na film po záruke. Nemám čo dodať, obdivujem diela umelca.

Nájomný fotograf - profesista
Keď niekto vezme do ruky fotoaparát, neznamená to, že je fotograf. Ja k tomu dodávam – je to človek s fotoaparátom. Fotoaparát je u neho pracovný nástroj ako ktorýkoľvek iný – kladivo, lopata. O svojej práci presvedčivo hovorí, snaží sa na objednávateľa fotografií urobiť dojem. Profesista berie zákazky. Netrápia ho zmluvy o dielo. On vystavuje faktúry za fotografické práce – absurdné (každý znalec autorského zákona zamdlie) ale je to tak. Niekedy je až dojemné počúvať nájomného fotografa – „Idem na to, nacvakám dosť záberov a vyberiete si čo sa vám bude páčiť“. Svoju jasnú predstavu nahrádza kvantitou. Objednávateľovi predsa len niečo padne do oka podľa jeho gusta. Nechá sa najímať zákazníkom a prispôsobuje sa jeho (obvykle zvráteným) predstavám. Pre neho je fotenie remeslom – profesiou, ktorá mu prináša 100% jeho príjmu. Môj názor je - človek ktorého živí profesia fotografa nemusí byť nevyhnutne profesionálom.

    Môj názor je - "človek ktorého živí profesia fotografa nemusí byť nevyhnutne profesionálom"


Profesionál
Je to človek, ktorý má vždy kým začne fotiť jasnú predstavu. Záber starostlivo vyberá. Čaká na svetlo. Zvažuje kompozíciu, meria expozíciu. Do vytvorenia feelingu svojho záberu zapojí všetok svoj technický a umelecký um. Na každý detail svojho diela ma pádny argument. Neriadi sa zvrátenými predstavami objednávateľa. Neobáva sa, že u neho nepochodí – spravidla na to nie je odkázaný. Fotografuje podľa svojich predstáv. Zábery opakuje len preto, aby vytvoril inú atmosféru a z expozície vyťažil maximum. Presne vie  na čo má každý kus svojej výbavy a kedy ho použiť. Veci vo svojej výbave používa veľa rokov. Odborným debatám dovolenkárov a onanistov sa zďaleka vyhýba. Sám nedokáže pózovať pred objektívom. Na dovolenke nikdy nefotografuje!

Dovolenkár
Kategória dovolenkárov vytvára mass market. Pre nich sú určené marketingové kampane, sezónne zľavy a zostavy so setovými objektívmi – je to tak výhodné, tak nekúp to!

Dovolenkár zasadne kupuje fotoaparát na poslednú chvíľu. Vedú ho rady kolegov a známych. Je vďačným objektom predavačov, ktorých odborné rady sú motivované plnením plánov predaja.

Fotí zásadne zlomové momenty dovolenky, ktoré nesmú uplynúť bez toho aby ich nezvečnil. „Tak tuto sme na večeri a práve nám doniesli fantastickú pizzu“ Je nadšený svojím dielom, je dobre, že dodá podrobnosti inak by ste mohli nadobudnúť dojem, že to čo osvetlil svojim zabudovaným bleskom je vecheť na umývanie riadu a nie pizza - vaša neznalosť by ho veľmi zarmútila.

Avšak nemožno pochybovať o tom, že nájdu sa momentky zachytené dovolenkárom, nad ktorými odborník žasne, že je možné ich urobiť kompaktom. Pre tento druh fotoaparátov majú Česi veľmi priliehavý názov „bakelitáček“.

Ale nemožno mu uprieť úžasnú radosť, keď v kruhu rodiny kolujú jeho fotky a nikoho netrápi prepálená biela, hlboké tiene za postavami, červené oči a absencia kompozície obrazu. „No vidíš ako pekne ten náš foták fotí a ani nebol taký drahý!“


Onanista výbavy
Spoznáte ho na prvý pohľad už z diaľky. Fotoaparát má zásadne zavesený na krku ako znak blahobytu viditeľný na 50 metrov. Má nahodený najväčší zoom objektív ktorý vlastní, je jedno čo sa práve chystá fotiť – proste robí mu to lepší image pred okolím. A o ten mu hlavne ide. Vášnivo diskutuje s jediným cieľom - pochváliť svoju výbavu. Ani sa nemusíte veľmi pýtať a už viete, že toto telo je už jeho štvrté, lebo tie predošlé ho sklamali v recenziách čo vyšli, hneď po tom čo ich zohnal ako horúcu novinku.. Zastihli ste ho vo chvíli keď sa práve rozhoduje o kúpe širokouhlého objektívu – má vo výhľade dva – ale nevie sa rozhodnúť ten prvý je malo široký (cropfaktor do jeho pojmového aparátu ešte neprenikol) a ten druhý sa málo preberá v recenziách odborných časopisov (kupuje samozrejme všetky čo vychádzajú).

Vo fotolabe ho spoznáte tiež na prvý pohľad – prichádza vždy s plnou výbavou. Kartu vyberá priamo z fotáku – fotí ako inak do JPEG-u. O záberoch ktoré prináša samozrejme tvrdí, že sú skúšobné – zoznamuje sa práve s novým kusom svojej výbavy, nehľaďte preto na ich kompozíciu a kvalitu.

Vo fotopredajni je onanista vďačným úlovkom pre predavačov, ktorí to na neho už vedia správnym spôsobom: „toto sme práve dostali...", "toto je to horúca novinka…“

Nikdy ho nezaujímajú neimageové časti výbavy ako sú svetlá, filtre, odrazné dosky – zbytočná záťaž, ktorú by nikto z jeho okolia neocenil.

Keď narazím na onanistu v akcii, hrám takú tajnú hru – snažím sa dostať do jeho tesnej blízkosti – nie tak blízko aby ma zatiahol do diskusie, ale dostatočne blízko na to, aby som na jeho fotoaparáte dovidel na volič režimov – zatiaľ som sa ešte nikdy nepomýlil – vždy je v režime “full auto“!

Tak a vy patrite do ktorej skupiny?

 

BoNo

 

 

 

Fotogaléria k článku

Diskusia k článku

ramy napísal(a):
24. 03. 2010 07:26
Zaujímavý článok, ale príde mi trochu prehnaný, akosi veľmi škatuľkujete ľudí. Napríklad ja si nemyslím, že patrím do ktorejkoľvek z týchto skupín. Som amatér, v zmysle človeka, ktorý si pred pár mesiacmi kúpil zrkadlovku, lebo kompakt mu už nestačil. Nie som onanista, lebo najprv sa snažím naučiť ovládať to čo mám a vidím, že mi to ešte nejakú tu večnosť potrvá :D, až potom dokúpim zvyšok. Fotoaparát som si vyberala hlavne podla ceny (Mám Olympus E 520, áno KIT) pretože som študent a navyše myslím že mi bude ako moja prvá DSLR ešte dlho stačiť, kým sa naučím fotiť na manuálny režim (a áno, snažím sa :), aj ked mnohokrát som si tak už dobabrala fotky :D, ale čo už, učím sa na svojich chybách). Fotím pre potešenie a relax, rada vybehnem do mesta alebo do prírody a zásadne nefotím svoju rodinu ani známych, to už radšej ľudí na ulici. Tak povedzte... kam by ste ma zaradil :)??
laco napísal(a):
18. 05. 2010 17:48
ramy: autor tu riešil ja tomu hovorím "davova psychóza", netreba sa hneď niekde zaraďovať. Každý aj autor aj ja sme nejako začínali. Opísal len niektoré nešváry tzv.: onanistov alebo napr. cvakačov svadieb, alebo dovoleniek. Ľudí, ktorý nerozmýšľajú čo robia, ako to bude v konečnom dôsledku vyzerať. Ale majú miliónovú výbavu a preto čakajú že všetci padnú na zadok. Oni sú ty praví, aj keď výsledok stoji "za to". Takže ideš na to správne, najprv ovládať svoju mašinu, vydolovať znej čo sa dá a až potom prechádzať na upgrade vyššej kvality. Prajem Ti pekné zážitky a veľa tvorivých chvíľ.
BoNo - autor napísal(a):
19. 05. 2010 13:48
Váš pohľad vnímam rovnako, ide len o spôsob ako na to poukázať, ja som zvolil tento. Samozrejme existuje aj iný pohľad a zaradenie či nezaradenie. Ale vnímam to aj tak, že vás to na chvíľu pobúrilo a primälo k reakcii a to som rád.
majka napísal(a):
21. 05. 2010 03:06
ahojte fotografkovia... tak ja som sa na tomto clanku z chuti pobavila.... :-) myslim si ze naozaj vystizne vystihutie amaterov i profesionálov ale zabudli ste na tych ludi co vsetko fotia s kvalitnym mobilom... ja sa viem na tom vzdy tak dobre pobavit.... raz som fotila nocnu architektura... a jedna tetuska to fotila bakelitáčkem :-) taka bola unenesená z tych fotografii no uzasne...a ako to ten blesk perfektne odfotil.... :-)
karin napísal(a):
25. 06. 2010 04:35
pobavila som sa aj ja :) prvý raz som totiž išla fotiť "za peniaze" a oni odo mňa chceli faktúru :-o tak som povedala, že azda zmluvu o dielo... a to pre zmenu oni ostali s otvorenými očami a ústami, že predsa "všetci fotografi dávajú faktúru..." hm... hej, všetci :)

Tieto predstavy o nakladaní s duševným vlastníctvom autora sú na Slovensku bežné. Ale chyba je aj u autorov - v prvom rade im ide o peniaze a až potom o ich práva. Preto vystavia faktúru a berú peniaze a zmluvu o dielo ani neriešia. Tá im už peniaze nedonesie. A o licenčnej zmluve už nevedia skoro nič - a tá by im peniaze prinášať mala.
Rado napísal(a):
14. 07. 2010 20:56
Mne príde tento článok akože ja sa "hrám" na profesionála a snažím sa tým živiť ale pod nohy sa mi hádže toľko polienok (nájomní fotografi, cvakači, dovolenkári, svadobní fotografi, onanisti atď - ako ste ich zaradili) a každý mi ujedá z chleba aj nelegálne, že si to s nimi aspoň takto vybavím :))) Každému naložím čo mu patrí :))) Profesionál sa v prvom rade navonok nezaoberá týmito polienkami i keď ho to môže štvať - kvalitná digitálna technika je naozaj dostupná hocikomu a bohužial najhoršie pre profesionála je aj , že mnohí dokážu aj NAFOTIŤ a aj lepšie ako ten profesionál - a to v konečnom dôsledku asi škrie. Nuž, treba sa neustále zlepšovať, byť si vedomý, že to čo ponúkam, je predsa len viac a kvalitnejšie ako to vedia ponuknúť iní a možno neplakať a nepísať takéto "vážne" články :)) A potom ako profesionál si kľudne aj "odborne" podebatujete s hocikým - veď nakoniec chcete aby prišli na workshopy, nie ? Alebo si kľudne aj ako profesionál zafotíte na dovolenke a ukážete, že tá dovolenka sa dá nafotiť aj inak .

Veľmi sa mi páčii váš názor a aj prejavená kritika. Prečo nie, je to presne tak ako píšete, či už s vami ako i so mnou. Ale zabudli ste niekoho spomenúť a ja to uvediem - tí pre ktorých tí "poloprofesionali" cvakajú. Dnes sú ľudia hodne nevzdelaní a povrchní a príjmu akýkoľvek brak a myslia si, že vidia fotografiu a čo je najdoležitejšie - ešte sú za to schopní aj zaplatiť!

Toto bude tiež treba hodne zmeniť. A to aj tak ako píšete ponúkať kvalitné výsledky a odlíšiť sa od tyých ostatných. Prajem nám všetkým k tomu hodne zdaru. BoNo
duchan napísal(a):
21. 07. 2010 14:47
Kedze si autor sam vytvoril skupiny, zuajimalo by ma do ktorej kategorie radi sam seba.

Vazeny pan kolega. pod jedným z obrazkov kladiem otázku: Profesionál či onanista? Priznám sa, že som onanista nočného typu čo relaxuje po práci tým, že zbiera informácie o fotovýbave a iných novinkách. Podotýkam, že článok má byť úsmevným čítaním a nie aby nás jeho obsah delil do kategórií. BoNo
Lubo napísal(a):
21. 06. 2011 15:09
Profesionál - to je otázka prístupu a je jedno, či ma fotografia živí a či rád vystavujem faktúry. Profesionálny prístup, to znamená urobiť všetko pre to, aby bola fotografia DOBRÁ. Aj "amatér" može dosahovať "profesionálne" výsledky. Aj "profesionál" môže produkovať neskutočné GRCY.


Tak s týmto pohľadom nemám problém nesúhlasiť (autor)
no_ja napísal(a):
26. 08. 2011 02:00
Amen by som dodal za clankom. Nasiel som ho nahodou bo hladam prave zmluvu o dielo presne konkretizovany vzor. No s jednou vecou nesuhlasim, sice sa za profesionala nepovazujem aj ked ma fotenie viac menej zivi pretoze moj nazor je taky , ze kym budem ozaj profik este velmi vela vody pretecie no tato veta sa mna nejak netyka: Na dovolenke nikdy nefotografuje! Dovolim si za seba tvrdit ze ked si pocas dovolenky nespravim aspon dve tri inscenacie alebo portretik nejakej peknej spoludovolenkarky tak som naramne ale naramne nespokojny. Je fakt ze vacsinu casu si snazim uzit dovolenku no najviac si svet okolo seba uzivam prave skrz hladacik. Ale asi som nejaky pokazeny :-D Ta cast o onanistoch vybavy ma dohnala az k slzam smiechu pretoze doteraz som si to az tak velmi nevsimal ale ako som to cital uvedomil som si ze na poslednej akcii kde som bol bolo takychto neurekom - az na samozrejme vynimky ako tipek s Canon FF myslim 1DS s 200mm F2 (som nikonista tak nazvy ospravedlnte nepoznam ich do poslednej znacky) tam si myslim ze s tou vahou objektivu je to skor o niceni si chrbtice ako honeni si ega :-)

Váš komentár

Vaše meno
URL (nepovinné)
Váš komentár
Anti-spam ochrana Reload image
Vyplňte znaky z obrázku vyššie