Čo je to exponometria a jej význam pre fotografa

"Kontrola osvetlenia je jedným zo základných princípov fotografického umenia". Vo fotografickej praxi to ale neznamená, že keď sa fotografovi podarí vytvoriť snímku so správnou expozíciou je nevyhnutne umelec.

Práve naopak, správna expozícia je základom dobrej fotografie. O fotografovi ktorý vie správne pracovať so základnými expozičnými veličinami môžeme povedať, že je remeselne zručný. Keď začne so svetlom na fotografii pracovať tak, že pomocou jeho účinkov dotvára svoj fotografický zámer, vtedy môžeme začať hovoriť o jeho umení.

Maliar - umelec pozoruje scénu ktorú ma pred sebou. Svetlo na scéne vytvára u neho vnem. Na základe tohto vnemu nanesie farbu na plátno a môže pozorovať výsledný efekt zachytený na svojom obraze.

Fotograf "nanesie" svetlo z fotografovanej scény na obrazový snímač fotoaparátu. Po stlačení spúšte potom iba pozoruje dosiahnutý účinok. O výslednej snímke si môže urobiť predstavu na základe subjektívnych skúseností (takto postupuje "pocitový fotograf") alebo musí svetlo na scéne objektívne merať (toto robí "technický fotograf").

Objasnením postupu technického fotografa sa dostávame k odpovedi na otázku - čo je to exponometria? Je to meranie účinkov svetla dopadajúcich na svetlocitlivú plochu fotoaparátu - vieme, že ňou može byť fotografický film alebo obrazový snímač digitálneho fotoaparátu.

 

Všetky vedomosti potrebné pre dokonalé vnímanie účinkov svetla na fotografovanej scéne môžete získať na niektorm z kurzov z našej ponuky:

 

Vysoká škola fotografie

Exponometria a práca s farbou

Práca s prirodzeným svetlom

Práca so štúdiovým svetlom

Súvisiace odborné články:

Kto je akým fotografom?

Fotogaléria k článku

Diskusia k článku

Váš komentár

Vaše meno
URL (nepovinné)
Váš komentár
Anti-spam ochrana Reload image
Vyplňte znaky z obrázku vyššie

Informácie o článku

  • Pridané:
    09.06.2010
  • Kategória:
    Ako správne exponovať
  • Tagy k článku:
    správna expozícia, ako exponovať, expozícia fotografie, meranie expozície

Zdieľaj a poteš

Bookmark and Share

pošli na vybrali.sme.sk

Kategórie článkov