Adobe Lightroom 5 medzi nami fotografmi

Verzia Lightroom 5 už k dispozícií

Verzia Lightroom 5 už k dispozícií

Od 10.6.2013 si môžete zakúpť, alebo upgradovať vašu doterajšiu verziu programu Lightroom na novú verziu s poradovým číslom 5.

Ceny za plnú verziu a upgrage sa nelíšia od predchádzajúcich verzií:

cena za plnú verziu je 149USD / 129EUR 

cena za upgrade prgramu je 72,57EUR 

Ak sa zamýšľate nad tým, či je to cena vysoká alebo primeraná, naištalujte si trial verziu a rozhodovať sa o kúpe možete 30 dní. Program môžete používať počas tejto doby bez akýchkoľvek obmedzení.

Čo prináša piaty prírastok do rodiny programov od Adobe ?

Čo prináša piaty prírastok do rodiny programov od Adobe ?

Mac OS X
Ak používate program pre platformu OS X, tak potrebujete verziu Mac OS X 10.7 a vyššiu. Verziu LR 5 už nemožno inštalovať na Snow Leopard 10.6. a staršie.

Windows
Nová verzia LR 5 nepodporuje Vistu - konečne!!!
Pre úspešnú inštaláciu potrebuje Win 7 so SP1 alebo Win 8.

Podľa skúseností z ostatných konaní kurzu Zvládite RAW , kde sa účastníci pokúšali inštalovať a hlavne pracovať s Adobe Lightroom na starších notebookch, vám dôrazne odporúčam pred kúpou programu preveriť si HW konfiguráciu vášho PC.

Tu je pár mojich rád:
Pri popise minimálnej konfigurácie PC sa od Adobe dozviete, že postačuje Intel Pentium 4/64bit procesor a 2GB RAM. S takouto konfiguráciou je problematická práca so samotným OS Win7 a nie to ešte s programom náročným na pamäť a výpočtový výkon procesora akým Lightroom už dlho je!

Z vlastných skúseností, pre užívateľov Windows, odporúčam procesor aspoň i5 a 12GB RAM!

Adobe pre verziu 5 pre Mac uvádza aj podporu multijadrových procesorov a 64bitovej technológie.

Pri zoznamovaní sa s novou verziou LR5 som skúšal novú, vopred propagovanú funkciu "smart preview", ktorá vytvára menšie pracovné obrazové súbory. Výsledkom má byť úspora miesta na disku a rýchlejšia práca pri úpravách týchto smart súborov. 
Vytvorenie smart preview a smart súboru z pôvodného .DGN súboru o veľkosti 20MB trvalo LR 5 závratných 6 sekúnd. A to aktuálne pri práci používam iMac so štvorjadrovým Intel i7/3,2GHz a 32GB RAM. Spracovanie prebiehalo na pevnom disku typu Fusion Drive. 

Po prvých skúsenostiach s LR 5 môžem povedať, že komfortná práca s týmto programom riadne preverí výkon vášho PC. Ostatne dnes je už skoro pravidlom, že nové verzie programov od vás očakavávajú, že vyrazne posilníte aj výkon vášho počítača.     

Čo nového vo funkčnosti piatej tmavej komory

Čo nového vo funkčnosti piatej tmavej komory

Uvediem len veľmi stručne nové funkcie LR5:

Inteligentné retušovanie - nástroj Spot removal brush dostal konečne inteligentnú podobu! Tento štetec, pôvodne určený na odstraňovanie škvŕn v obraze, spôsobených prachom usadeným na obrazovpm snímači, už v starších verziách ponúkal zaujímavé možnosti.  V predošlých verziách programu, som účastníkov kurzov zasvätcoval do použitia tohto nástroja na jednoduché retušovanie.  
V tejto piatej verzii programu má nástroj konečne plnohodnotné vlastnosti pre retušovanie - viac viď príklad vo fotogalérií k tomuto článku.

Úprava padajúcich línií v obraze - neskúsení fotografi vedia, že pri fotografovaní architektúry bez skúseností, línie obrazu sa zbiehajú. V časti nástrojov pre prácu s objektívom Lens corrections sú nové funkcie v časti Upright, ktoré umožňujú úpravy perspektívneho skreslenia.

K tomu mi dovoľte dve poznámky:

Ak ste veselo zvolali "hurá!", tak vedzte, že - žiadna digitálna funkcia nepomôže upraviť zle odfotografovanú snímku - tieto úpravy vedú najmä k výraznému zhoršeniu kvality obrazu a jeho ostrosti!

Ak od nových funkcii programu očakávate, že si budete mocť kúpiť ešte lacnejší objektív a softwér jeho vlastnosti vylepší na nepoznanie, tak bohužiaľ to je veľký omyl!

Pamätajte na hlavnú zásadu: zlé oko zle vidí - zlým objektívom sa nedá kvalitne fotografovať! 

Nový druh prechodového fitru - pribudol prechodový filter s kruhovým prechodom.

Na záver ešte jedna rada pre tých z vás, ktorí otáľate s rozhodnutím, či začať alebo ešte počkať s úpravami vašich RAW-ov. Pred 20 rokmi bol Adobe Photoshop jednoduchým programom s niekoľkými funkciami. Dnes ho plnohodnotne zvláda už málokto.

To isté bude o chvíľu platiť i o programe Adobe Lightroom. Vidím to osobne ako lektor intenzívneho dvojdnového kurzu, keď počas 2 x 6 hodín trvania kurzu, stihnem učastníkom niektoré funkcie programu spomenúť iba v krátkosti a postupy práce s týmto programom by pre dokonalé vysvetlenie potrebovali aspoň trojnásobok času ako má celý 12-hodinový kurz.

Ja pracujem s týmto programom od verzie 1.2 (skoro 5 rokov) a každý deň prichádzam na jeho nové možnosti a učím sa nové postupy pri úpravách digitálnych negatívov vo formáte RAW či DNG (Canon .CR2 či Nikon .NEF)

Dobrá správa pre všetkých budúcich účastníkov kurzu  - od septembra už do výučby zaradíme aj funkcie novej piatej tmavej komory od Adobe. Účastníci kurzu  Zvládite RAW sa naučia dokonalo pracovať s funkciami programu od verzie  3 a 4 až po najnovšiu verziu Lightroom 5.

B. BoNo Novosad
lektor kurzu Zvládnite RAW 

Na vaše otázky o práci s týmto programom a obsahu intenzívneho kurzu rád odpoviem v diskusii pod týmto článkom:

Fotogaléria k článku

Diskusia k článku

Váš komentár

Vaše meno
URL (nepovinné)
Váš komentár
Anti-spam ochrana Reload image
Vyplňte znaky z obrázku vyššie

Informácie o článku

  • Pridané:
    12.06.2013
  • Kategória:
    Práca s formátom RAW
  • Tagy k článku:
    formát RAW, ako spracovať Canon CRW, formát Nikon NEF

Zdieľaj a poteš

Bookmark and Share

pošli na vybrali.sme.sk

Kategórie článkov