Slnečné lúče na fotografii - vplyv clony či blud?

Vitaj vzdelania chtivý fotograf

Vitaj vzdelania chtivý fotograf

Nie je to tak dávno, čo sme si dali za cieľ búrať mýty o fotografovaní kolujúce medzi slovenskými fotografmi. No ešte sme tie mýty ani poriadne búrať nezačali a už sa vynorili bludy. Kdeže sa objavili? Kde inde ako v zmýšľaní fotografov.

Vo fotogalérií ku semináru Clona a clonové číslo - viete aké správne nastaviť? sú fotografie dokumentujúce obsah seminára. Záujemca sa nabudí, zodvihne svoju zadnú časť tela, stuhnutú od vysedávania nad diskusnými fórami a presunie ju na stoličku do nášho ateliéru. Vitaj vzdelania chtivý fotograf u nás! Vítame ťa na fotografickom seminári.

Ako zmýšľa fotograf

Ako zmýšľa fotograf

Ale nájde sa i fotograf čo zmýšľa inak. Pozrie si fotogalériu a napíše svoj názor. Teším sa z každého názoru, ktorý príde. Je pre mňa zdrojom nových poznatkov o nejasnostiach a názoroch slovenských fotografov. Chodia aj také, z ktorých sa aj veľa naučím. Vo fotogalérii k tomuto článku uvádzam práve jeden z takých. Zaujímavý názor fotografa na zmenu vzhľadu slnečných lúčov na fotografii. A pripojil aj jazykové okienko.

Vplyv clony či blud?

Vplyv clony či blud?

Čo si myslíte vy? Zdielate názor kritika? Alebo pripustíte, že by rozdielny vzhľad slnečných lúčov mohol súvisieť s vplyvom clonového čísla na fotografický obraz?

Porovnajte na ďalšej fotografii zväčšený detail vzhľadu slnečných lúčov. Nechcem nikoho úmyslelne ani neúmyseľne klamať ani si robiť hanbu. Zastávam názor, že fotograf sa vyjadruje obrazom a nie slovom. Preto pripájam hodnoty fotografických veličín použitých pri fotografovaní zimného slnka v proti zábere objektívu.

Ak vás zaujíma ako správne fotografovať slnko, dávam vám do pozornosti sprievodcu pre dovolenkového fotografa canonistu Canon DSLR: Fotografujte slnko dokonalo

Ak ste majiteľom zrkadlovky Nikon a radi by ste sa dozvedeli ako fotografovať slnko na oblohe, tu nájdete sprievodcu dovolenkového fotoggrafa nikonistu DSLR Nikon: Fotografujte slnko dokonalo

Záver - jazykové okienko

Záver - jazykové okienko

Ako sa píše Slnko? - ak ide o názov planéty, vesmírneho telesa, tak s veľkým S. Ak ide o zdroj svetla a lúčov, tak potom sa píše s malým s.

Ostuda - (čechizmus) v slovenskom jazyku je to zastaralé slovo, dnes nahradené spisovne správnym výrazom hanba.

Čo je to blud? - (psychológia) je nevyvrátiteľné a mylné presvedčenie, ktoré si pacient udržiava aj napriek tomu, že okolie jeho predstavy nezdieľa.

A pátral som aj po jeho podrobnejšom význame: 
Blud inventórny - pacient je presvedčený, že je vynálezcom dôležitého objavu - v tomto prípade, že vzhľad lúčov vzniká vo Photoshope

Niekoľko fotografií so slnečnými lúčmi nájdete aj mojom autorskom fotoportfóliu 

B. BoNo Novosad
vedúci lektor ŠDF 

Fotogaléria k článku

Diskusia k článku

Váš komentár

Vaše meno
URL (nepovinné)
Váš komentár
Anti-spam ochrana Reload image
Vyplňte znaky z obrázku vyššie