Čo to je - OBJEKTÍV či SKLO?

Čo potrebuje fotograf

Čo potrebuje fotograf

V úvode roka 2015 sme do ponuky ŠDF zaradili novú kategóriu odborných seminárov. Pri výbere tém a obsahu týchto seminárov si kladieme za cieľ búrať mýty o fotografovaní. Pri tvorbe obsahu prvého seminára Vyberáme správny objektív som členov diskusného fóra "Čo potrebuje fotograf" požiadal, aby sa vyjadrili k týmto otázkam: 

Keď sa dívate von z miestnosti dívate sa sklom alebo oknom?
Keď čítate dívate sa cez sklá alebo cez okuliare?
Keď pozorujete zver dívate sa cez sklo alebo cez ďalekohľad?
Keď fotografujte dívate sa cez SKLO alebo cez OBJEKTÍV?

Vážení kolegovia chcem vás požiadať o názor, prečo slovenskí fotografi kupujú, diskutujú a fotografujú SKLOM a nie OBJEKTÍVOM?

Kto seje vietor...

V tej chvíli som netušil, že nedbám na radu Ovídia, a sejem vietor do radov slovenských fotografov. Búrka nedala na seba dlho čakať. K tomu čo sa dialo na diskusnom fóre počas dvojhodinovej diskusie sa nevyjadrím osobne. Pridám iba štatistický údaj. Frekvencia komentárov sa vyšplhala na 110 komentárov za hodinu. Vo fotogalérii k tomuto článku nájdete "Best of" z komentárov tejto diskusie.  

V nastalom tichu po búrke mi v mysli znel text piesne (Lasica/Filip): V našej obci všetci pijú iba Ďuro nie, každému z nás vŕta v hlave, čo mu asi je... a tak sme mu na oplátku pichli vidly do zadku. Odvtedy je v našej obci všetko v poriadku.

Na záver - čo teda potrebuje fotograf?

Počas búrky som zožal veľa urážok, ale padlo pri nej aj niekoľko otázok. Napríklad prečo to robím a čo tým sledujem. Na tieto otázky tu odpovedám:

- názory ľudí ktorí sa dnes považujú za fotografov, sú pre mňa ako učitela dôležitými podnetmi
- to o čom diskutujú fotografi je pre mňa zdrojom dôležitých informácií. Čerpám z nich námety pri písaní učebníc pre fotografov 
- chcem búrať mýty kolujúce medzi fotografmi

Čo teda potrebuje slovenský fotograf? Myslím si, že hlavne dopĺnať svoje odborné vedomosti. A poniektorí by sa mali naučiť dôstojne sa vyjadrovať a správať.

Všetkým diskutujúcim, ktorých moje otázky zaujali, na tomto mieste ďakujem. Tým ktorých som nimi popudil, posielam úsmev...

Autor článku: B. BoNo Novosad - vedúci lektor ŠDF

Fotogaléria k článku

Diskusia k článku

Váš komentár

Vaše meno
URL (nepovinné)
Váš komentár
Anti-spam ochrana Reload image
Vyplňte znaky z obrázku vyššie