Potrebuje fotograf akreditovaný rekvalifikačný kurz?

Chystáte sa na rekvalifikačný kurz?

Chystáte sa na rekvalifikačný kurz?

Na Slovensku sa roztrhlo vrece s ponukou rekvalifikačných kurzov fotografovania. Ponúkajú rekvalifikáciu na profesiu fotografa. Ceny týchto rekvalifikačných kurzov presahujú sumu tísíc Eur. Po ich ukončení musí účastník ešte absolvovať záverečnú skúšku. Samozrejme platenú.

Ak vás takýto kurz zaujal a chystáte sa ho absolvovať, prečítaajte si nasledujúce riadky.

Ušetria vám čas, sklamanie a hlavne peniaze!

 Pozrime sa v prvom kroku na slovenskú legislatívu. Hľadajme odpoveď na otázku, čo potrebuje začínajúci fotograf k tomu, aby sa mohol živiť fotografovaním?

Slovenská leglislatíva o fotografických službách

Slovenská leglislatíva o fotografických službách

V tejto právnej poradni nájdete v skratke právne informácie o tom, čo je to činnosť fotografa a o živnostenskom podnikaní v oblasti fotografie.

V Prílohe k Živnostenskému zákonu, v časti 31.10, sú Fotografické služby zaradené medzi činnosti spadajúce pod voľnú živnosť. (Tu si môžete stiahnuť dokument ktorý obsahuje "Zoznam odporúčaných označení voľných živností a ich bližšie vymedzenie")

Vráťme sa späť ku rekvalifikácii. Rekvalifikačné kurzy ponúkajú začínajúcemu fotografovi, po úspešnom zložení záverečnej skúšky, "Certifikát akreditovaný Ministerstvom školstva SR o absolvovaní rekvalifikačného kurzu"

Na čo potrebuje budúci fotograf-profesionál, na začiatku podnikania na Slovensku, certifikát o rekvalifikácií?

Potrebuje fotograf na začiatku podnikania certifikát?

Potrebuje fotograf na začiatku podnikania certifikát?

Odpoveď je jednoduchá: Nie, neporebuje ho na nič!

Poznámka: Treba povedať, veľa nejasností vzniká aj z dôvodu, že v susednej Českej republike, sú fotografické práce vymedzené ako remeselná (viazaná) živnosť. Ak budúci slovenský fotograf hľadá informácie o podmienkach začatia podnikania, môže byť diskusiami na českých fórach dezorientovaný.

Sme na Slovensku a tu sú podmienky iné. Stačí, ak začínajúci fotograf-profesionál, požiada o vydanie živnosteského listu s voľnou živnosťou "Fotografické služby", alebo sa môže rozhodnúť ísť cestou, ako autor fotografií, v zmysle ustanovení Autorského zákona.

O žiadnej rekvalifikácií, akreditácií a certifikátoch za tisíce eur nikde ani zmienka!

Čo potrebuje fotograf k úspechu v podnikaní

Čo potrebuje fotograf k úspechu v podnikaní

Ak chcete začať podnikať a byť vo vašom podnikaní úspešní, držte sa zásady: "Úspech vám žiaden certifikát nezaručí", nech stojí aj tisíce Eur. Zapamätajte si, že len VAŠE VEDOMOSTI a VZDELANIE vám zaručia náskok pred konkurenciou.

Ak vám pôjde o skutočné vzdelanie, tak si dobre prečítajte ponuku k rekvalifikačnému kurzu, ktorý chcete absolvovať. Aby ste nenaleteli. Zvyčajte ide o "zlepenec" všetkých kurzov z ponuky organizátora. Ponúkne vám ich za "výhodnú cenu" s certifikátom. Pre vašu budúcu činnosť, väčšinu z týchto kurzov, ani nebudete potrebovať.

DÔLEŽITÉ RADY NA ZÁVER:

DÔLEŽITÉ RADY NA ZÁVER:

1. Pri vašom vzdelávaní začnite od úplných fotografických základov

2. Pri nákupe fotografickej výbavy pamätajte: Nie je dôležité ČÍM, ale AKO fotografujete - táto rada vám ušetrí veľa peňazí

3. O tom, AKO budete fotografovať, v prvom rade rozhodujú VAŠE VEDOMOSTI

4. Pokračujte vo vzdelávaní podľa toho, ktorým smerom sa vaše podnikanie fotografa uberá

5. Investujte čas a námahu iba do toho, čo vaši zákazníci žiadajú a vy ešte nemáte v tejto oblasti dostatok vedomostí

6. Špecializujte sa - pamätajte, že univerzálny fotograf neexistuje

Ak budete uvažovať o vašom fotografickom vzdelávaní, tak nezabudnite: Sme Škola digitálnej fotografie - naučíme vás fotiť hravo!

Autor:
BoNo

Poznámka:
Moju kariéru fotografa-podnikateľa som začal dňa 1.9.1988 získaním tzv. "povolenia", vydaného v zmysle "Nariadenia vlády Slovenskej socialistickej republiky č. 2/1988 Zb. o predaji tovaru a poskytovaní iných služieb občanmi na základe povolenia národného výboru"

Diskusia k článku

Váš komentár

Vaše meno
URL (nepovinné)
Váš komentár
Anti-spam ochrana Reload image
Vyplňte znaky z obrázku vyššie

Informácie o článku

  • Pridané:
    25.03.2013
  • Kategória:
    Zo života školy
  • Tagy k článku:
    rekvalifikácia, akreditovaný kurz, akareditácia Ministerstva školstva SR

Zdieľaj a poteš

Bookmark and Share

pošli na vybrali.sme.sk

Kategórie článkov