Ako spoznáš fotografa-profesionála?

Ako sa vidí fotograf

Ako sa vidí fotograf

Moju úvahu začnem stohou definíciou: "Autoportrét je výsledkom snahy autora vložiť do diela predstavy o sebe samom". Ja osobne obdivujem tie autoportréty, na ktorých vystupuje výraz očí, tvár autora silne pôsobí na diváka.

Dnes väčšina ľudí vyjadruje svoje názory a predstavy na facebooku. Dominantou facebookovského profilu je ich "profilovka". Za profilovku si ľudia zvyčajne volia fotografiu, ktorá ich charakterizuje, alebo tú, kde vidia sami seba. Dnes dokonca existuje pre autoportrétnu fotografiu špeciálny názov "selfie". 

Pokúsil som sa zauvažovať o tom, ako dnešný fotograf vidí samého seba. Pri tejto úvahe som si všímal názory fotografov na facebookovských diskusných fórach a ich profilové fotografie. Dospel som k úsmevnému záveru: Fotograf ktorý sa považuje za profesionála sa necháva zvečniť s objektívom. Spozoroval som, že platí úmera - čím väčšia mienka o vlastnej profesionalite, tým väčší objektív!

Predstavte si v tomto ponímaní velikánov výtvarného umenia. S akým veľkým štetcom by sa musel portrétovať napríklad taký Rembradt?

Čo by mal vedieť každý fotograf

Čo by mal vedieť každý fotograf

Michelandelo Bounarroti, velikán medzi velkánmi výtvarného umenia povedal: "Umelec maľuje mozgom a nie rukami"

Ja k tomu dodám, čo by mal vedieť každý fotograf: "Nie je dôležité čím, ale ako fotografuje" - fotograf má zaujať veľkosťou vedomostí, nie veľkosťou výbavy. 

Ďalej by mal fotograf vedieť, že fotograf-profesionál neexistuje! - viac čítaj tu.

Osobne sa pridŕžam delenia fotografov na vzdelaných a diletantov. U tých druhých, zvyčajne vysoká mienka o sebe samom prevyšuje úroveň ich vedomostí.

Autor: B. BoNo Novosad
fotoportfolio autora 

Doplnenie tejto úvahy nájdete v popise fotografií v galérii ku tomuto článku

Fotogaléria k článku

Diskusia k článku

Váš komentár

Vaše meno
URL (nepovinné)
Váš komentár
Anti-spam ochrana Reload image
Vyplňte znaky z obrázku vyššie

Informácie o článku

  • Pridané:
    03.05.2015
  • Kategória:
    Úvahy
  • Tagy k článku:
    o diskusnom fóre Čo potrebuje fotograf

Zdieľaj a poteš

Bookmark and Share

pošli na vybrali.sme.sk

Kategórie článkov